Meldert: van Nedermolen tot Mooie Molen.

Met zijn ezels, beladen met graan, ging Ingelbert naar de watermolen en hij bleef daar helpen met het malen. Als het middag werd, ging hij op een zak zitten en at met de knechten het meegebrachte brood op.

Ingelbert van Clafstert, trad in 1094 in de abdij Affligem in. Dank zij zijn nederige arbeid weten we dat de molen omstreeks 1100 werd opgericht. In het begin waren knechten van de abdij de molenaars, maar in 1317 was hij al verhuurd. De pachter moest het graan malen voor de abdij en de molen op zijn kosten onderhouden, de abdij leverde wel het hout. De beek die de molen van het nodige water voorzag, liep oorspronkelijk in het midden van het terrein waar nu de vijver is. Door een dam te werpen dwars door het moeras ontstond de vijver als waterreservoir voor de molen. De eerste vermelding ervan dateert van 1659 toen een nieuw molenhuis werd gebouwd. In 1667 staken de Fransen de molen in brand. Het oudste nog bestaande gebouw dateert van 1688. Vanaf de 17de eeuw tot 1922 vinden we de familie De Vis als molenaars. In 1797 waren molen en woonhuis nog opgetrokken uit hout en bedekt met stro. Na de nationalisatie verkocht de Franse overheid de molen op 17 februari 1804 aan Philippe Van Hecke uit Gent. In de loop van de volgende decennia kende de molen meerdere eigenaars.

Meer informatie over deze watermolen zie ook o. a.: Molenaar Jan De Vis(ch) 1699 – 1768 door Ben Vermoesen & Edmond Schoon, De Faluintjes jg. 30 nr. 3, 2017 en Familie De Vis door Henri Van Nieuwenborgh, Wett. Depôt: D/2016/11.188/2.

In 1921 – 1922 werd de Nedermolen gedeeltelijk afgebroken en verdween er elke activiteit. Als watermolen kon hij de concurrentie met de mechanische molens niet aan. Maar hij verrees als herberg “De Mooie Molen” in 1937. Tot de jaren vijftig was De Mooie Molen dé ontspanningsplaats van de streek vooral door de vijver. Men kon er zwemmen en varen. Geleidelijk aan echter verloor ook de vijver zijn aantrekkingskracht en vanaf 1994 geraakten molen en vijver in verval. En toch kwam er weer een nieuwe bloeiperiode. De Mooie Molen werd verbouwd tot een prachtig restaurant en aan de vijver zijn er altijd vissers te vinden die in De Goudkarper een hapje en een drankje vinden.

Ferrariskaart_1777
De Molenvijver als ontspanningsoord.
Foto van na W.O. II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s